Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kaum kerabat aku

Rabu, 16 Januari 2013

A. Samad Said

Siapa tak kenalkan dengan satu nama besar kat entri aku kali nie......A. SAMAD SAID, Sasterawan Negara......seorang tokoh yang amat besar dalam dunia penulisan dan kesasteraan negara kita....Beliau juga pernah dianugerahkan dengan Anugerah Penulis Asia Tenggara 1979.......banyak la karya beliau seperti ;

Karya 
  1. Bulan Tak Bermadu di fatehpur Sikir, Melaka 1966
  2. Sungai Mengalir Lesu 1984
Novel Remaja Kanak-Kanak
  1. Bendera Merah Di Atas Bukit 1968
  2. Lima Kawan ke Rumah Rahsia, Kluang 1968
Cerpen
  1. Daun-daun Berguguran 1962
  2. Debar Pertama 1964
Hasil perjuangan Beliau, Beliau telah dianugerahkan dengan gelaran tertinggi dalam kesasteraan negara Malaysia iaitu gelaran 'Sasterawan Negara' pada tahun 1985 dan beberapa anugerah lain lagi, diantaranya ;
  • 1976 - Pejuang Sastera
  • 1979 - Panel Anugerah Sastera
  • 1979 - Hadiah Penulisan Asia Tenggara (S.E.A. Write Awards)
  • 1993 - Anugerah ASEAN (SASTERA) daripada Negara Brunei Darulsalam
  • 1997 - gelaran Datuk oleh Yang DiPertuan Negeri Melaka

at least de juga la kenangan.....hehe
Ok...sekadar mengimbau memori....kisah aku dengan A.Samad Said ni pula terrjadi masa aku join 'Painting Exhibition - Symphony of Indonesia'.......yang dirasmikan oleh Duta Besar Indonesia di Malaysia, Exhibition ni di buat kat lot Banglow kat KL.....so, aku and the geng diantara orang yang di jemput.....dalam ramai kelibat VVIP, VIP yang hadir aku hanya tertarik dan teringin nak bersalam dan bergambar dengan "Sasterawan Negara" je.......yang KIV...hehe....

korang tengok tarikh tu bila...haha....
Duta Indonesia Di Malaysia yang baru tiba.....
Persembahan  pembukaan acara dari Indonesia - Angklung

Just a simple person.....yang sebelah tu bini dia....

salah satu hasil lukisan yang dipamerkan....

table aku tu.....hehehe......

Penutup Acara malam tu.....
p/s : Itula ceritanya......so, sama-sama kita luaskan minda dengan menimba sebanyak mungkin Ilmu dengan minat membaca....tak kirala bentuk apa bahan bacaan kita....selagi ia memberi input....selagi itula bahan bacaan tersebut bermakna dalam kamus hidup kita.......sepertimana kemudahan yang ada sekarang....blog, facebook dan adik-beradiknya, selain jadi laman sosial ia juga menjadi sumber bahan bacaan dan pengetahuan yang amat berguna.....manfaatkan sepenuhnya....jangan sebaliknya.......mana tau yang berjiwa sastera bolehla teruskan perjuangan...kot-kot boleh sampai tahap seperti A.Samad Said nie........



12 ulasan:

Luca Gori berkata...

belle fotografie, bella festa

Eedi Aziz berkata...

Luca Gori : thanks you...

Ena's Palace berkata...

salam kenalan..
saya balas kunjungan awk...dr segmen yg sama..tq coz sudi singgah blog saya..

A.Samad Siad ni bagi sy mmg seorang yg unik..hasil² tulisan beliau mmg "wow" kekadang tu susah nak pahamkan ape yg dia tulis..cuma org berjiwa seni mcm dia je mudah untuk faham...kalu org mcm sy ni yg buta sastera..mmg hancussss la...hehehehe

Ena's Palace berkata...

drpd blog awk ni...mesti awk seorang photographer profesional kan...ada style lah!

Aliah Nuqmans berkata...

betnye dapat jumpe org legend.
amek aura sket..

Wirda Amir berkata...

assalamualaikum...

wow..pengalaman yg sgt menarik ni..seronoknya...

p/s saya selalu ikuti status beliau di facebook...

Eedi Aziz berkata...

Ena's Palace : thanks sudi bertandang....actlly...sy bkn fotografer pun....saje je eksyen tu...hee

Aliah Nuqmans : boleh....pe salahnya...minat ke karya beliau?

Wirda Amir : ni mesti salah sorg yg berjiwa sastera...siap follw fb lagi...keep it up...

h.a.n berkata...

seriously you met him ! wow

Irfa berkata...

hebat ;)
ada kenangan dgn org terkenal

Eedi Aziz berkata...

h.a.n : yap... :)

Irfa : :)

Mar Haini Abdul Rahim berkata...

yeahh i love reading.. yepp beliau sgt down to earth kan.. hebakk demo begamba ngn A Samad Said :)

Eedi Aziz berkata...

Mar Haini Abdul Rahim : biaso2 jo kito...hehe...tp mmg cool la beliau...rilek je cara dia