Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kaum kerabat aku

Isnin, 17 Disember 2012

Akhirnya......


Sempat akhirnya aku menjamah ruangan 'new post' pada malam ni untuk penuhkan story kembara "pengemis cinta" di Kota London...

Ok...kisah aku kesana sebenar juga atas dasar bercuti dan sedikit hal kerja...jadi tempoh aku disana untuk selesaikan segalanya mengambil masa sebulan mengikut jadual...jadi dicelah-celah ruang masa yang ada aku sering ronda-ronda jalan kaki pusing kota...boleh kata habis semua tempat aku round kat Kota London tu.......
Best....memey best sangat........TeTapi...ada tapinya.....satu kejadian yang tak diingini berlaku...itupun bukan berlaku kat sana....kejadian berlaku kat lagi satu negara.....Indonesia....hah??? apa kaitan????

Parliament Square
Kaitannya.....pulangnya kami dari London...aku terbang ke Jakarta, Indonesia...situla kejadiannya berlaku....laptop aku hilang kat sana masa dok busy buat apa ntah...haha...jadi segala memori n beratus gambar kat London tu pun turut hilang.....beberapa gambar yang ada ni hanyala sisa baki yang aku dah upload kat Facebook...huh memang sakit hati...hilang arah pun ada...yela bukan soal picture tu je...semua data-data kerja pun ada...sendiri mau ingat la....nama lagi komputer peribadi...

Jangan risau....de rezeki kita p lagi......insyaAllah sampai lagi...Honeymoon...:)

So...teruskan ceritanya...settle tanggungjawab...'kerja'...aku akan ronda...snap picture.. tu je kerja tambahan  aku....de beberapa tempat yang biasanya disebut kat Kota London seperti Trafalgar Square, London Bridge, The Big Ben, The London Eyes, Harrods London...hah semua tu gerenti aku cari...dan memey jumpa....apa lagi bergambarla...

Trafalgar Square
Trafalgar Square
The London Eyes and The Big Ben
View dari London bridge
London Bridge

Inila kerja part time aku sepanjang kat sana....pose.....bukan main lagi.....lantakla pe orang nak cakap...dah namanya Holiday....kerja tu sampingan je....actually selain ini semua ada satu lagi sesuatu yang paling bermakna sepanjang pengembaraan ini.....seperti apa yang kita buat and tengah lakukan sekarang ni...masing-masing menghadap laptop,pc,tab,smartfon and gadget2 yang menghubungkan kita dengan network diseluruh pelusuk dunia.....NETWORK....samaada urusan kerja, berteman, berkawan, berpacar...bercinta...haha.....semuanya network.....so sepanjang pengembaraan aku dok sibuk p mai..pmai tang tu...aku luaskan network aku disana...oleh sebab itu aku dapatla kawan mat salleh dan sebagainya...itu yang cukup bermakna...walau dimana kita berinjak...jangan kita buat bodoh sombong sendiri....rugi.......so they all yang aku kenal sepanjang disana tu...ada salah seorangnya pernah juga sampai ke Malaysia...see....kecik nya dunia.....okay ini di antara mereka yang aku sempat kenal and berkawan hingga sekarang.........


Ini Steve.....budak ni student lagi kat UK...dia memang asal sana...masa aku jumpa dia dok tengah berguling-galak dengan geng2 dia...dalam ramai2 yang dok kat Trafagal Square, konon2nya dia la hero....sampai bapak singa pun dia tunggang...konon nak tunjuk hero kampung la....klu dah tahap student tu dah memang cam tu...nama lagi remaja...mana2 pergi pun sama 


Charlie....fotografer...dia ni la yang pernah sampai KL.....aku terserempak dengan dia kat atas brigde nak pergi London Eye...nampak syok dia dok shoot View river tu...aku sapa and minta tolong dia snap picture...hah situla mula conversation kitaorang...so...aku yang english xberapa betul sangat pun belasah je...hehe.....

Ni Ibrahim...dari salah satu part of Eygpt...dia ni Islam.....bapak dia tauke bot nelayan kat sana...anak saudagar juga la...dia hijrah kat London nak cari pengalaman....tambah lagi dia tak suka kat laut...dia datang melapak and dalam masa part time jadi chef kat arab cruisine kat sana...kenal...dah tentu masa aku bedal Kebab kat situ.....dari situ...sempat beberapa kali membujang dengan dia ni...kat London tapi susah sikit dia xberapa pandai sangat english...so ayam itik la aku dengan dia....

James.....engineer......macam artis filem pun ada....korang pernah dengar Carboot sales....hujung minggu kat sana penuhla dorang datang tempat2 yang memang disediakan untuk aktiviti tu...wow kat sini memang korong bleh dapat barang2 original yang bundle 1st hand...gerenti....macam2 barang...daripada pakaian...barang2 kelengkapan rumah...maknanya semua bendala ada.....dan macam2 orang...dari pangkat rendah hingga...hah...yang ni engineer...kadang tu dorang saja je  aktiviti masa lapang...eratkan silaturahim....bukan nak menjual sangat....










Eustance and fernando....dorang dari Spain...cam aku gak dorang ke London ni just vacation...sama-sama dok bergambar...
 






Minah ni dari Lubnan....Ajram...tu nama dia...sama2 nak berangkat ke negara masing-masing...dia kerja bahagian IT kat salah sebuah company kat London...kata dia....










Tingu...yang ni paling aku respek...bagi anak mudala katakan....di London, study punya pasal...dari India, dalam masa yang dia dok buat part time...macam2 kerja hingga dia mampu pakai 2 bijik superbike...Hayabusa tu...sapa2 minat bike cam aku dia mesti tau... kat Kota London dengan hasil titik peluh dia tu......memey tabik ar cara dia motivasikan diri dia dalam kejar citer2.....











Ni bukan siapa-siapa pun....Pak Guard kat Harrods......menyibuk je...



















Ok......so, nampaknya inila ending story untuk pengembaraan ni....kalu berceloteh panjang lebar pun nampak cam aku syok sendiri...so dua entri untuk untuk pengembara mengimbau memori dalam musim hujan ni rasanya dah cukupla.....tetapi moral yang paling penting kat sini....kat mana kita berada...kita tetap berdiri dibumi dan berbumbung langit Tuhan yang Satu.....so tiada gunanya kita nak bodoh sombong sendiri...ok!!!.warna kulit, berbeza bangsa, hodoh, cantik, miskin, kaya....bukan itu yang harus dibanggakan....bagi aku Jati diri...hati yang baik..ikhlas amat penting dalam sebuah perhubungan dan kehidupan....ok adiosss....armigos.....






21 ulasan:

Areef Ibn Naim berkata...

salam,

wah, bestnya dpt peluang ke sana... kota londan antara impian sy utk menjejakkan kaki ke sana... ntah bila agaknya :)

Areef Ibn Naim berkata...

erm sy pnah rasa hilang laptop ni... tp sy perompak masuk rumah, huhuhu... sabar jelah...

Eedi Aziz berkata...

Areef Ibn Naim : samala kita...gerenti perasaan sama punya ilang laptop.....xleh nk imagine masa kena...insyaAllah...de rezeki sampai jua...

fifie berkata...

Bestnya dapat jalan jalan di London. hehe. Salam kenal :)

Nick Nashram berkata...

wah, semat gambar bro.
bape tinggi?
tgk dalam gmbar tu lebih tggi dari mat salleh je.

Eedi Aziz berkata...

fifie : hye...salam kenal juga...camner cerita piala seeokr kambing...bestkan...totally Klate

Nick Nashram : tq bro....xde la tinggi mana...cuma mat2 salleh tu je rendah kot...kawe 181cm...

etuza berkata...

huh kota London..sangat hebat lah awak..tahniah dan syukurlah sampai sana...teruskan...

Eedi Aziz berkata...

etuza : thanks....

Mohd Lokman Bin Ramli berkata...

sama-sama bro.. tunggu je dulu email seprti mana yang ada di dalam blog coklateyes.. http://www.coklateyes.my/2012/12/perhatian-2-untuk-penerima-domain.html

Eedi Aziz berkata...

Mohd Lokman Bin Ramli : thanks again bro..

Irfa berkata...

dr blog nick..
emm rindu kota london.dulu boleh la pegi tapi skrg airport tax dah mahal gilos

timm_bill berkata...

bez3..tringin pulak aih nk jejakkn kaki ke sana..

Eedi Aziz berkata...

Irfa : thanks...salam blogger...tu la sy pun rindu betul gn cuaca kt sana...tenang....meh kita pakat g ramai2...

timm_bill : thanks...singgah...salam blogger...insyaallah sampai rezeki..

ahsfantasy24 berkata...

datang dari blog nashram.
hehe seronok sangat kalau dapat ke sana :)

hafiz hafizol berkata...

bila la nak sampai sana nie.. kihkih

Si Matatajam berkata...

Bestnya dah jejak kaki kat London...M ni entah bleh entah tak nak berjalan-jalan ke sana..hmmm teringinnya..

Eedi Aziz berkata...

ahs : hafiz hafizol : Si Matatajam : insyaAllah.....sampai...:)

Hanny Abdullah berkata...

suka berjalan gak ye..sama lah kita kan..lepas ni nak kemana pulak?? Akak rasa nak ke Korea atau India..

Eedi Aziz berkata...

wah india...best tu...p agra...tgk Taj mahal.....saya kat indonesia tu hampir khatam sampi ke borneo dah.....insyaAllah de rezeki lebih tahun baru ni nk melangkah jauh sikit...:)

h.a.n berkata...

saya pergi last january 2012 , best , tapi sehari je , sebab euro trip , hari lain dekat France and Amsterdam :)

Eedi Aziz berkata...

h.a.n : memey best....