Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kaum kerabat aku

Ahad, 27 April 2014

Salam 2014

he..hehe......agaknya belum terlambat untuk memulakan lembaran 2014 di ruangan ladang blogger aku nie......huishh....lalang, semak samun diladang bukan main tinggi dan tebal.......penat ooo nak bersihkan kembali tapak ladang ni.....namun berkat kegigihan, aku berjaya juga membuka dan mencuci balik kawasan ladang aku ni....last post daripada "Pengemis Cinta" pada tanggal 21 April 2013 (Ahad).....gilerrr!!! hari ni genap setahun 6 hari aku tinggalkan ladang Pengemis Cinta...diharapkan blogger2 dan follower2 "Pengemis Cinta" masih tidak lupa akan ruangan Pengemis Cinta yang tak seberapa nie....mesti de daripada korang nak tau kan kenapa?????
Jawapannya ada dalam gambar kat bawah ni....









Hah......aku harap korang faham maksudnye......kalau xfaham pun buat-buat faham la ye....
apapun selamat meneroka ladang Pengemis Cinta dengan version yang serba baru.....nantikan....

Ahad, 21 April 2013

i'm BacK !!!!!


Assalamualaikum...dan selamat hari minggu yang berada di Pantai Barat semenanjung Malaysia, Sabah & Serawak dan selamat memulakan kerja yang di Pantai Timur dan kedah......

Setelah sekian lama menghilang tanpa update sebarang entri, hari ni aku muncul dengan 3 percalonan lagu-lagu merobek jiwa ......"hahahahahaha"........................................vote lagu yang korang suka dan cuba describe kan apa kaitan ketiga-tiga lagu nie.....

ok nantikan sambungan kisah-kisah pengembaraan Pengemis Cinta......aku pun dah terlalu rindu nak menulis kat ruangan Blog...dah lama sangat tinggal..........so, sahabat-sahabat Blogger teruskan support 
"Pengemis Cinta"




Ella - Pengemis CiNta


JuDika - Aku yang Tersakiti



NirvaNa Band - Sudah cukup Sudah

Ahad, 10 Mac 2013

Hilang ???!!! Mohon Maaf !!!

Assalamualaikum......dan salam sejahtera.......

Hilang...hilang...hilang.........mungkin ada yang tertanya-tanya kemana hilangnya Admin "Pengemis Cinta" ???
Sudah beberapa minggu tiada entri baru dari Pengemis Cinta.....mungkin juga ada yang sudah rindu hehehe.....okla,  di sini ada sedikit penjelasan untuk kehilangan yang tak semena-mena tu......Sebelum tu seribu kemaafan dipohon jika ada yang terasa dan segala yang berkaitan dengan perasaan itu kerana Pengemis Cinta tidak sempat meng 'Reply' komen-komen yang di tinggalkan  diruangan.....



Kehilangan Pengemis Cinta tiada lain, hanyala disebabkan kesibukan kerja yang teramat sangat dalam beberapa minggu ni...seperti yang korang maklum, aku ni kan seorang yang bekerja sendiri (tak kerja tak makan) hahaha.....disebabkan itula aku tak sempat nak update story-mory perjalanan dan pengalaman untuk dikongsi bersama....tapi kenapa dulu ada masa ???? sebabnya sekarang dalam satu masa 3-4 kerja baru on sekali ...so, begitu padat jadual.....nak menulis pun dah tak sempat dek kerana kepenatan...balik terus tidur...kalau ada isteri tidak digalakkan buat begini ya.....kesian isteri tu nanti....hehehe..... kalau korang masih ingat..... Syeefa, anak buah kesayangan aku tu pun dari tak pandai jalan sekarang sudah berlari....jumpa pun jarang-jarang je.....satu cerita pun aku tak sempat nak update.... hishhh.....teruk betul......disebabkan itu...aku mengambil kesempatan untuk bagitau dan meminta maaf dengan korang dan harapan aku juga korang terus "MENAPAK" kat entri Pengemis Cinta ni.....InsyaAllah.....dikelapangan nanti banyak story yang akan dapat dikongsi bersama......

Selasa, 19 Februari 2013

KOTA BHARU FLYING CLUB

Assalamualaikum..........selamat malam semua...apa kabar rakan-rakan Blogger ??? Harap semuanya sihat sejahtera.......fuhh !!! bukan main lama tak sapu habuk + debu yang melekat kat wall entri 'Pengemis Cinta'.....entah apa sebabnya ??? cuba korang klik link bawah tu....aku pun de terjebak lebih kurang dengan simpton yang dimaksudkan....jiwa kacau !!! hehe........okla, sebenarnya batas waktu yang menyebabkan Pengemis Cinta menghilang dari dunia maya ni.......al maklum kita la bos....kita la kuli.....tak kerja...tak masyuk...hahaha......

hehe...dah berangan nie!!!
Berbalik pada topik kita malam ni.....KOTA BHARU FLYING CLUB.....wah macam best je kan......flying tu.....jom-jom nak kongsi....satu-satunya Flying club yang ada kat Kelantan....siapa punya ???...camner dia punya operasi ??? tu semua korang klik je kat Link aku bagi tu...nanti kan kalau cerita sini panjang berjelar pula.....so, kita kongsi setakat cerita Pengemis Cinta tentang Flying Club ni jela....hehe.....ok....awal bulan ni member lama Pak Cik aku call...just wanna say hello...kononnya dah lama tak berjumpa, tetapi rupanya ada udang disebalik mee. Sebenarnya dia nak bagitau yang dia sekarang Manager kat Flying Club tu...so, if nak join bolehla pergi menapak "katanya".....hah bermula la kisahnya...pergila aku dan Pak Cik aku melawat Club buat kali pertamanya yang terletak di Airport Kota Bharu......"ok set, next week confirm nak try flying dulu kemudiannya baru bincang dia punya TERMS & CONDITIONS" kata Pak Cik aku....aku rileks je....tak terbayang apa-apa pun...dalam hati cakap mesti nak ajak Abang sepupu aku yang Pilot kat Singapore nie.....tut-tut...memang betul Pak Cik aku call anak dia yang kat Singapore ajak fly next week.......


dah memang kerja aku...snap je
fasiliti...cam2 bilik ade....untuk belajar semua tentang penerbangan
kadet2 yang telah bejaya
simulator
Sampai hari yang nak fly tu 2/2/2013 -Sabtu, Abang sepupu aku tu tiba hari jumaat sehari sebelum dari Singapore kat Kota Bharu...aku pun di ajak sekali fly pada hari tu.....tak de la rasa apa yang special pun aku rasa saat dan tika tu...yela just fly...cuma yang bezanya nie pesawat kecil je jika nak dibandingkan dengan pesawat komersil....just pergi jela.....11:00AM kitaorang dah terpacak kat Club seperti yang dijanjikan......so, manager just bagi sikit penerangan jela sebab yang fly sekali gan kitaorng tu Abang sepupu aku...dah memang Pilot....aku just say "yes" je...hahaha.....ok lepas tu kitaorang kena dapatkan pass penerbangan juga kat balai penerbangan airport utama and then barula menuju ke hangar dimana student-student bakal Pilot dok tranning (ASIA PACIFIC FLIGHT TRAINING).....langkah masuk je sana perasaan aku mula jadi Xcited!!! hah mana taknya nampak pesawat tersusun kat lapangan.....wahh ini sudah bagus.......dah berangan sekejap...jadi Pilot pun best ni.....kat base tu de sedikit lagi taklimat tetang pesawat dan 'route' yang kita orang akan fly nanti.....maksud aku jalanla kalau bawa kereta....so, route kitaorang nanti akan fly dari Airport Kota Bharu - Pulau Perhentian - Pulau Redang - Kuala Terengganu -Besut - Kota Bharu. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 setengah jam.....mengikut Instructor pula, biasanya untuk dapatkan lisen nanti paling kurang satu setiap kali penerbangan harus buat 3 kali touch down sebelum mendarat sepenuhnya di base....aku pun masih tak berapa faham....dengar dulu....sekarang perasaan dah bertukar jadi Xcited giler nak fly....

mana pilihan mu?
intercooler turbo tu
hangar
11:45 pagi - Aku, Pak cik, Abang sepupu dan seorang Instructor dah masuk pesawat.....disebabkan aku ni penumpang so duduk kat seat penumpang la dengan Pak cik aku....Abang sepupu aku kat depan dengan Instructor.....sebelum tu ada pesanan dari Pak cik aku, katanya "cuba perhati betul-betul apa benda yang diaorang buat, tengok dengan teliti disepanjang penerbangan nanti"....aku just say...OK......dorang kat depan dah mulakan prosedur....hidupkan enjin pesawat....check semua yang patut mengikut satu buku panduan yang tertulis macam-macam.....headset dah terlekat kat kepala aku...so, segala perbualan dalam pesawat tu kita boleh dengar....buat pertama kalinya aku mendengar segala perbualan prosedur penerbangan diantara Pilot dan Co-Pilot dan Menara Kawalan.....wah memang sistematik dan menarik bagi aku...selama ni dok tengok Tv je kan....12:00PM we re ready to TAKE OFF.........vroommmmm !!!!! hah masa nie la datang gayat aku sikit...hehe mengaku.....mana taknya....1st time naik pesawat 4 penumpang...kecil wehhh....bila kat udara...dah la masa take off tu terhuyung-hayang, terbuai-buai cam nak jatuh pun ada.....itu semua disebabkan tekanan angin dan pesawat ringan....itu sebenarnya perkara biasa kata Pilot....so, dont Worry....untuk pengetahuan korang....pesawat ringan ni tak de air-con, huh mampus... panas berpeluhla jawabnya.....tetapi taksiran aku salah belaka....semakin tinggi kita fly....sejuk macam ais batu walaupun cuaca panas....ala macam kita daki gunung, kan puncak gunung tu dingin je walaupun keadaan tak hujan...so sama la situasi kat sini...pendakian diteruskan hingga ke paras 2500 kaki dari aras laut.....macam mana aku tahu ??? kan headset tu masih terletak kat kepala aku...sememangnya kempat-empat antara kitaorang boleh berhubung dengan benda tu la....so, setiap peyampaian dari menara kawalan juga aku boleh dengar.......cara melaporkan kedudukan dan sebagainya....setiap perubahan ketinggian juga harus dilaporkan dari masa kesemasa...memang enjoy dapat learning sesuatu yang baru nie....tanpa disedari perjalanan dah hampir melintasi Pulau Perhentian....so, hari ni aku dapat lihat view Kampungku dari sudut pandangan berbeza....begitu indah sekali..............kemudiannya perjalanan diteruskan ke Pulau Redang menuju ke Kuala Terengganu dan kembali ke Kota Bharu......keseluruhan masa perjalanan yang diambil 1jam 30 minit dengan kejaluan lebih kurang 150Km/j......satu pengalaman yang amat menarik.....tetapi sepanjang perjalanan tadi Pak Cik aku dan abang sepupu tak habis-habis dok berpesan supaya perhati setiap langkah dan cara semasa pernerbangan hingga kitaorang kembali mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Kota Bharu........aku seperti juga dari awal......OK...OK...OK.....haha.......1:45PM, dah mendarat kembali kat base, semua memandang aku dan bertanya..."so, how ur flying ???" ketiga-tiga tanya soalan sama......terfikir juga dari tadi tak sudah-sudah dok pesan kat aku now tanya soalan cam gitu lak....cam la aku ni tak pernah fly.....apa la dorang nie...................

semua ade...satu je aku tahu...altitud meter....
ok...we re ready to take off!!!!

Perhentian Island
Redang Island
mencari arah tujuan......
pose je.....
landing time....
Ok jom balik Club, kata Pakcik aku kat Manager yang dok menunggu kat base.......bergerak la kitaorang kesana....."Eedi bawa sini IC"...aku bagi jela kan kat manager....nampak dia amik kan borang dan tulis segala maklumat....dengan tersenyum Pak Cik aku dengan abang sepupu memandang aku dan berkata "Eedi, uncle nak eedi join club ni and amik lisen untuk Private Pilot Licences Course (PPL).....hal lain uncle settle"....hah !!!! biar betul??? patut la dari tadi dok pesan macam-macam....itu dan ini......tapi aku takde la espect semua ni................ Pak cik aku nak aku join....aku ingatkan dia sendiri yang nak join.........wooooooooo.......... pepun dah xcited gilerrrrrrrr nie....aku just belajar...semuanya ditanggung beres......hahaha....siapa tak mahu........belajar bawa kapal terbang tu.......................Alhamdulilah......kalau ade rezeki dapat satu lisen baru....best juga.....kenderaan darat, laut semua aku boleh belasah....tak sangka pula kat udara pun aku boleh try......amin...............tapi kan itula nak dijadikan cerita sampai hari nie pun tak pergi kelas lagi disebabkan sibuk dengan kerja...outstation dan yang bersangkutan dengannya...yuran semua dah bayar....buka ratus-ratus tapi riban-riban tu.....bilala agaknya nak penuh aku punya time penerbangan.........lambat lagi la nak lulus........hahahahaha.......


ours Captain today...Capt. Erizemen
future Pilot....capt. EEDI.....haha.....
Sampai sini dulu untuk entri kali nie......dapat sama-sama kita kongsi serba sedikit pengalaman baru....nite semua.....mimpi yang indah.....


Khamis, 7 Februari 2013

Segmen - Blogger i2 Sahabat Aku

Selamat malam dan selamat membuka pintu mimpi.......hehe........dah beberapa hari aku tak membelek ruang blog nie.....malam nie aku nak ajak korang semua, geng-geng Pengemis Cinta untuk join satu lagi segmen.....just a simple Segmen, but boleh buat korang tersenyum sendiri bila tiap kali cuba update ruangan blog korang....maklumla tengok je kadar trafik meningkat...jumlah follewer bertambah......gerenti :) punya...ok......jom


Rabu, 30 Januari 2013

Sabar ! ! ! ! !



Itula perkataan yang terbaik boleh aku katakan pada diri aku sendiri buat masa nie.........tetapi bukan senang untuk melakukan hanya mudah untuk diucap....kan ??? setiap satu perkara ada batasnya.......sabar juga ada batasnya.......setiap satu perkara yang dibuat, jangan hanya fikir untuk diri sendiri.......kerna kita hidup didunia masih juga bergantung dan saling memerlukan satu sama lain.........mungkin kita rasa kita 100% betul.....walhal.....kesilapan kita sendiri ??? tak pernah sedar........perkara kecil boleh jadi besar.......perkara besar boleh jadi kecil kalau kena caranya......kita nak orang memahami kita......tetapi adakah kita juga pernah untuk memahami orang ????? setiap kata harapan boleh membahagiakan....setiap kata juga boleh menghancurkan....jadi kita sebagai insan tak lari dari kesilapan.........masing-masing dengan keegoan sendiri....merasakan menang sendiri...........so , sebenarnya tak ada apa yang special pun pasal entri aku kali ni.....tetapi , mungkin ada setengah daripada korang yang pernah alami apa yang aku maksudkan dan faham mesej yang cuba aku sampaikan.........apapun Aku ni boleh dikategorikan sebagai seorang yang PENYABAR.....................................................kerana aku ingin merasakan manisnya pahit itu................


Isnin, 28 Januari 2013

Pulau Perhentian, Terengganu - Malaysia

Assalamualaikum dan selamat malam...hehe....jam 1:19 AM, terasa rajin pula nak menaip kat ruang blog aku nie...entrinya??? tu kat atas...'Pulau Perhentian'......siapa pernah sampai??? bercuti??? honeymoon???....tak kisah la kan...janji sampai.....aku pula??? hurm...nie dah kali keberapa aku sampai kot...dah jemu rasanya...hahaha...action??? sebabnya.??? korang baca dulu entri nie sampai habis........

Hot Spot of the Island - Long Beach @ Pasir Panjang
Ok...aku ceritakan serba sedikit dulu pasal Pulau Perhentian, terkenal dengan pasir putihnya dan air laut yang sejernih kristal, itu semua menjadi syurga bagi pencinta-pecinta alam semulajadi dan syurga juga bagi para penyelam scuba....tahap famous-nya Pulau Perhentian ni, korang tau....ianya sudah terkenal di serata dunia termasuklah beberapa lagi pulau disekelilingnya seperti Pulau Redang dan Pulau Lang Tengah.....terletak 21 kilometer dari tanah besar dan jeti utama untuk kesana ialah di Kuala Besut, Terengganu.



Aku bagi guide line bagi korang yang rasa berminat nak kesini....ok, kalau korang dari negeri mana-mana pun if korang travel dengan bas...korang ambil destinasi ke Jertih atau ke Kuala Besut, Terengganu...so, kalau turun di Jertih korang tepaksa ambil teksi untuk ke jeti dalam 10km perjalanan....kat jeti tu korang akan dapati banyak syarikat pelancongan yang sediakan perkhidmatan untuk sampai ke Pulau Perhentian...korang jangan risau soal tu....ok...kalau travel by car...direct je menuju ke Kuala Besut, disitu belambak ruang parking berbayar disediakan....tak payah risau pasal transport korang...terjamin keselamatannya.....nak cepat lagi....terbang dari KL ke Kota Bharu, dari Kota Bharu menuju ke Jeti Kuala Besut lebih kurang 1 jam perjalanan....soal tambang feri?? penginapan??pakej?? or everything yang berkaitan untuk kesana.....kejap lagi aku bagi contact person....guider terbbaeekkk kat Pulau ...Hansem pulak tu....


Jeti Kuala Besut
Hah...ni cerita aku pula.....mesti ada kan...hehe....berbalik kenapa aku cakap cam dah jemu tadi tu....hehe...bukanla jemu sangat pun action je....acctually aku ni boleh juga digelar dengan panggilan 'Beach Boy' or 'Island Boy'....kenapa??? nak kirakan Pulau Perhentian ni macam kampung aku juga la....sini tempat zaman kanak-kanak aku...tempat aku bersekolah rendah....tempat aku bermain....nak tau ceritanya???...ok...pada tahun 90an, ayah aku ni seorang manager kat salah sebuah resort dekat pulau tu..makanya, terpaksala diangkutnya sekali aku kesana bersama adik aku yang no-2...masa tu kecik-kecik lagi...so, segalanya dunia kanak-kanak aku dekat pulau tu.....jadila aku 'Island Boy'....bab-bab laut nie serah kat aku...hehehe....sememangnya aku bersekolah rendah kat sana hinggala aku menukar sekolah untuk sekolah menengah barulah kitaorang pindah ke Tanah Besar dekat Besut....tu la lebih kurang ceritanya.....tamat flashback......Ini kali ke berapa aku jejak kaki ke Pulau Perhentian pun aku sudah lupa termasukla Pulau-pulau disekelilingnya tadi.....





Kedatangan aku kali ni aku bawa mak saudara aku yang aku gelar mama dan anak-anaknya bercuti.....lagipun kitaorang kalau kesana tak la bersusah payah nak cari resort ke chalet....sebabnya aset ayah aku masih ada kat sana...sebuah rumah.....dan sebidang tanahnya yang belum diterokai.....so, anytime nak pergi....kitaorang pergi je....best kan......dah namanya kampung sendiri kan???


Kat sini aku just nak kongsi beberapa gambar sepanjang kat sana walaupun tak berapa menarik...tapi buktinya aku memang kat sana...hahaha.....

Ini buktinya sekolah yang aku cakapkan....korang ingat tak dalam entri Bakat, pasal pertandingan melukis....aku wakil
untuk SKPP ni la.....

Sunrise View....

snorkeling time...

vroommm!!!

Jemu tak jemu...kalau datang tak p snorkeling...memey tak sah...

Lovely brother.....My Busu - Tuyie

meh ...bagi makan ikan.....

Berlambak sarang 'Nemo' kat sini....

"penyu menangis siapa yang tahu" kalau korang nak tengok dan berenang bersama penyu datangla ke Pulau Perhentian.

My mom pun tak kalah dalam bab nie.....

yeww...haww!!!

see...betapa jernihnya air laut kat sini....

Ma , Tuyie, Me, Mama, and Awie...

Kalau bertuah, korang dapat lihat migrasi ikan lumba-lumba nie...

Sunset View



aktiviti malam

Musim Perlancongan di Pulau Perhentian ni akan dibuka tak lama lagi..dalam pertengahan bulan Febuari...itu salah satu sebabnya aku terpanggil untuk buat entri nie....lebih kurang nak PROMO la...hehe....kalau korang berminat untuk kesana dan ingin menikmati kehidupan secara homestay korang boleh singgah kat homestay kitaorang kat sana....itupun masih belum dibuka....dalam proses renovation......dah siap sepenuhnya...aku akan update....


Done.....sebelum menutup entri ni...aku tak lupa nak kenalkan and pass contact nombor guider hansem yang aku cakapkan tadi tu......sebarang TEMPAHAN, PERTANYAAN UNTUK CHALET@RESORT, FERI, PAKEJ-PAKEJ PENGINAPAN dan segala yang berkaitan untuk ke Pulau Perhentian nie.......korang boleh contact dia.......adik aku ;-

JIJIE       :      019 - 9699629


with regular customer from KL

Nie dia orangnya....muka Legend hati ada taman....sangat peramah macam aku jugak...hehehe......