Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kaum kerabat aku

Rabu, 30 Januari 2013

Sabar ! ! ! ! !



Itula perkataan yang terbaik boleh aku katakan pada diri aku sendiri buat masa nie.........tetapi bukan senang untuk melakukan hanya mudah untuk diucap....kan ??? setiap satu perkara ada batasnya.......sabar juga ada batasnya.......setiap satu perkara yang dibuat, jangan hanya fikir untuk diri sendiri.......kerna kita hidup didunia masih juga bergantung dan saling memerlukan satu sama lain.........mungkin kita rasa kita 100% betul.....walhal.....kesilapan kita sendiri ??? tak pernah sedar........perkara kecil boleh jadi besar.......perkara besar boleh jadi kecil kalau kena caranya......kita nak orang memahami kita......tetapi adakah kita juga pernah untuk memahami orang ????? setiap kata harapan boleh membahagiakan....setiap kata juga boleh menghancurkan....jadi kita sebagai insan tak lari dari kesilapan.........masing-masing dengan keegoan sendiri....merasakan menang sendiri...........so , sebenarnya tak ada apa yang special pun pasal entri aku kali ni.....tetapi , mungkin ada setengah daripada korang yang pernah alami apa yang aku maksudkan dan faham mesej yang cuba aku sampaikan.........apapun Aku ni boleh dikategorikan sebagai seorang yang PENYABAR.....................................................kerana aku ingin merasakan manisnya pahit itu................


Isnin, 28 Januari 2013

Pulau Perhentian, Terengganu - Malaysia

Assalamualaikum dan selamat malam...hehe....jam 1:19 AM, terasa rajin pula nak menaip kat ruang blog aku nie...entrinya??? tu kat atas...'Pulau Perhentian'......siapa pernah sampai??? bercuti??? honeymoon???....tak kisah la kan...janji sampai.....aku pula??? hurm...nie dah kali keberapa aku sampai kot...dah jemu rasanya...hahaha...action??? sebabnya.??? korang baca dulu entri nie sampai habis........

Hot Spot of the Island - Long Beach @ Pasir Panjang
Ok...aku ceritakan serba sedikit dulu pasal Pulau Perhentian, terkenal dengan pasir putihnya dan air laut yang sejernih kristal, itu semua menjadi syurga bagi pencinta-pecinta alam semulajadi dan syurga juga bagi para penyelam scuba....tahap famous-nya Pulau Perhentian ni, korang tau....ianya sudah terkenal di serata dunia termasuklah beberapa lagi pulau disekelilingnya seperti Pulau Redang dan Pulau Lang Tengah.....terletak 21 kilometer dari tanah besar dan jeti utama untuk kesana ialah di Kuala Besut, Terengganu.



Aku bagi guide line bagi korang yang rasa berminat nak kesini....ok, kalau korang dari negeri mana-mana pun if korang travel dengan bas...korang ambil destinasi ke Jertih atau ke Kuala Besut, Terengganu...so, kalau turun di Jertih korang tepaksa ambil teksi untuk ke jeti dalam 10km perjalanan....kat jeti tu korang akan dapati banyak syarikat pelancongan yang sediakan perkhidmatan untuk sampai ke Pulau Perhentian...korang jangan risau soal tu....ok...kalau travel by car...direct je menuju ke Kuala Besut, disitu belambak ruang parking berbayar disediakan....tak payah risau pasal transport korang...terjamin keselamatannya.....nak cepat lagi....terbang dari KL ke Kota Bharu, dari Kota Bharu menuju ke Jeti Kuala Besut lebih kurang 1 jam perjalanan....soal tambang feri?? penginapan??pakej?? or everything yang berkaitan untuk kesana.....kejap lagi aku bagi contact person....guider terbbaeekkk kat Pulau ...Hansem pulak tu....


Jeti Kuala Besut
Hah...ni cerita aku pula.....mesti ada kan...hehe....berbalik kenapa aku cakap cam dah jemu tadi tu....hehe...bukanla jemu sangat pun action je....acctually aku ni boleh juga digelar dengan panggilan 'Beach Boy' or 'Island Boy'....kenapa??? nak kirakan Pulau Perhentian ni macam kampung aku juga la....sini tempat zaman kanak-kanak aku...tempat aku bersekolah rendah....tempat aku bermain....nak tau ceritanya???...ok...pada tahun 90an, ayah aku ni seorang manager kat salah sebuah resort dekat pulau tu..makanya, terpaksala diangkutnya sekali aku kesana bersama adik aku yang no-2...masa tu kecik-kecik lagi...so, segalanya dunia kanak-kanak aku dekat pulau tu.....jadila aku 'Island Boy'....bab-bab laut nie serah kat aku...hehehe....sememangnya aku bersekolah rendah kat sana hinggala aku menukar sekolah untuk sekolah menengah barulah kitaorang pindah ke Tanah Besar dekat Besut....tu la lebih kurang ceritanya.....tamat flashback......Ini kali ke berapa aku jejak kaki ke Pulau Perhentian pun aku sudah lupa termasukla Pulau-pulau disekelilingnya tadi.....





Kedatangan aku kali ni aku bawa mak saudara aku yang aku gelar mama dan anak-anaknya bercuti.....lagipun kitaorang kalau kesana tak la bersusah payah nak cari resort ke chalet....sebabnya aset ayah aku masih ada kat sana...sebuah rumah.....dan sebidang tanahnya yang belum diterokai.....so, anytime nak pergi....kitaorang pergi je....best kan......dah namanya kampung sendiri kan???


Kat sini aku just nak kongsi beberapa gambar sepanjang kat sana walaupun tak berapa menarik...tapi buktinya aku memang kat sana...hahaha.....

Ini buktinya sekolah yang aku cakapkan....korang ingat tak dalam entri Bakat, pasal pertandingan melukis....aku wakil
untuk SKPP ni la.....

Sunrise View....

snorkeling time...

vroommm!!!

Jemu tak jemu...kalau datang tak p snorkeling...memey tak sah...

Lovely brother.....My Busu - Tuyie

meh ...bagi makan ikan.....

Berlambak sarang 'Nemo' kat sini....

"penyu menangis siapa yang tahu" kalau korang nak tengok dan berenang bersama penyu datangla ke Pulau Perhentian.

My mom pun tak kalah dalam bab nie.....

yeww...haww!!!

see...betapa jernihnya air laut kat sini....

Ma , Tuyie, Me, Mama, and Awie...

Kalau bertuah, korang dapat lihat migrasi ikan lumba-lumba nie...

Sunset View



aktiviti malam

Musim Perlancongan di Pulau Perhentian ni akan dibuka tak lama lagi..dalam pertengahan bulan Febuari...itu salah satu sebabnya aku terpanggil untuk buat entri nie....lebih kurang nak PROMO la...hehe....kalau korang berminat untuk kesana dan ingin menikmati kehidupan secara homestay korang boleh singgah kat homestay kitaorang kat sana....itupun masih belum dibuka....dalam proses renovation......dah siap sepenuhnya...aku akan update....


Done.....sebelum menutup entri ni...aku tak lupa nak kenalkan and pass contact nombor guider hansem yang aku cakapkan tadi tu......sebarang TEMPAHAN, PERTANYAAN UNTUK CHALET@RESORT, FERI, PAKEJ-PAKEJ PENGINAPAN dan segala yang berkaitan untuk ke Pulau Perhentian nie.......korang boleh contact dia.......adik aku ;-

JIJIE       :      019 - 9699629


with regular customer from KL

Nie dia orangnya....muka Legend hati ada taman....sangat peramah macam aku jugak...hehehe......




Sabtu, 26 Januari 2013

BAKAT - Karya ke 3

Karya ke -3 aku.......banyak lagi teknik yang aku perlu tingkatkan....kena asah lagi nie......apa yang penting usaha...betul tak????

Jumaat, 25 Januari 2013

Roti Tempayan Pasir Pekan

Salam jumaat dan salam Maulidur Rasul buat semua umat Islam dan salam sejahtera pada yang bukan Islam....ok...hari ni, walau masih tak kebah sepenuhnya demam aku ni....rasa nak kongsi lak cerita pasal makan......hehe....2 hari demam...wuhhh time2 ginila rasa amat memerlukan belaian kasih dari seorang yang bergelar ibu or isteri-isteri....cehh...berapa banyak isteri......betulla...sakit demam camni kalau ada yang take care pasal kita...teman kita...tanya itu ini pasal kita...teramat la best.....demam pun tak rasa demamnya.....betul tak??

Tetapi saat bersama dengan ibu ni dah lama berlalu....maksud aku, yela dah tua bangka nak manja lebih-lebih kesian lak adik-adik.....haha....sepatutnya umur dah macam aku ni seorang wanita yang bergelar "isteri" melayani aku.........hehehe........tapi............................belum ada jodoh......sabar je la..............so, masih lagi hidup berdikari seorang diri, sakit ke apa...pandai-pandaila jaga diri sendiri........bertuah sapa yang dijaga, ditemani isteri/suami diwaktu-waktu kecederaan camtu.....

Sebenarnya masih bersyukur juga aku ni.....walaupun belum dapat kasih sayang dari seorang yang bergelar ISTERI tu, aku masih ada adik-adik yang amat kasihkan abang long dorang....yang sentiasa memberi semangat, memberi inspirasi untuk menjadi seorang abang yang bertanggungjawab....ye ke??? adik aku semua 7 orang, 6 lelaki 1 perempuan.....so....mereka semua ni  memang baik dan amat sayangkan aku.....nak tau...meh nak cerita.....

Aku nie jenis susah nak demam, tapi kalau dah demam boleh tahan juga teruknya.....so, oleh sebab prihatinnya adik-adik aku ni....dorang tahu pe cara pun aku nie kalau rasuah dengan makan....InsyaAllah....jalan.....hehe....dengan kepala pening tak berapa betul jalan...dorang ajak aku keluar untuk hilangkan rasa demam.....Perjalanan kami menuju ke Jambatan Sultan Yayha Petra kearah Pasir Pekan....aku dah boleh agak dah mana dorang nak tuju......jom aku tunjuk >>>>>>>

Rotiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...........................!!!!!!!!!!!!!!!!

Kedai Roti Tempayan Pasir Pekan........terkenal dengan roti tempayannya dan pelbagai jenis roti lagi seperti roti canai, roti hamlet, roti sardin dan lain-lain lagi.....apa yang aku nak ceritakan, pasal roti tempayannya.....bagi aku sini is the BEST Roti Tempayan dalam Kota Bharu yang korang boleh rasa....dengan rotinya yang gebu.....empuk...meleleh.....hehe...sorry erk aku ni memang kaki mencekik!!!.....di tambah lak dengan kari KAMBING....hah ko mana tak meleleh air liur tu......memang terbaeek la...ini pun aku boleh gerenti, kepada yang penggemar sebarang jenis roti ni...sure, pergi je sekali korang akan pergi berulang kali kesini.....jemputla kesini ya......tak kira yang berada di Kelantan or di luar Kelantan yang datang melawat ke sini boleh la singgah ke Kedai Roti Tempayan ni......

Abang Haji yang berbaju melayu hijau tu tauke dia...memey mesra pelanggan...
Ini adalah satu port geng Big bike Group Kawasaki Versys... kalau korang geng Touring bike bleh joinla....kalau geng  Sport bike  join aku...hehe

Direction kesana mudah je.....dari Jalan Hamzah bersebelah dengan KB Mall tu korang terus je menaiki Jambatan Sultan Yahya Petra menuju ke Pasir Pekan....50 meter sebelum sampai bulatan Pasir Pekan....korang tengok sebelah kiri......kalau tak tahu juga search GOOgle Map..... :)

Sesi Mencekik!!!!!

Kari Kambing...terbaeekkk!!!!
Yang kiri tu...umur  22...adik aku yang dok study kat UM Sintok, Kedah...yang yang kiri tu umur 20...baru nak sambung belajar bulan 3 nie....yang tengah tu dah tengah-tengah umur.....hehe
Seperti biasa....aku tak cukup kalau satu......mesti dua punya.........

Lepas dah makan...sempat la pergi pusing cuci-cuci mata dulu tempat yang sepatutnya kita pergi......itu tak perlula nak bercerita......demam pun dah tak berapa rasa sangat dah nie.....ok....sebelum balik, kitaorang singgah dekat satu lagi kedai makan berhadapan Pasaraya Bilal, Kubang Kerian....makan lagi.......memang betul-betul dorang rasuah aku nie......kali nie makan sup pulak.....ni bini adik aku belanja lak....aku !!! gerenti takkan tolak punya pasal makan....

Makan daa.....

Sup Perut.....

Hurm.....inilah cerita pasal demam kali nie......next time punya demam, pe benda lak ceritanya kan??.....jemput la singgah menikmati roti Tempayan tersedapp kat Kota Bharu ni ya......c...u...................











Rabu, 23 Januari 2013

JABATAN PENDAFTARAN NEGARA

Al-kisahnya dengan JPN nie.......akhirnya hari ni aku berjaya juga mendapatkan kad pengenalan baru setelah dipaksa rela oleh ramai pihak supaya aku menukarnya sejak beberapa tahun lepas.....beberapa tahun????? cam teruk bebenor!!!! teruk tak teruk korang tengok gambar kat bawah ;-


dah memey tak de rupa. i/c....
see.....memang terukla nie gerenti pergi mana-mana bank pun tak lepas....tapi disebabkan aku ada link dengan manager bank yang selalu aku buat urusan bisnes....so, berterusanla i/c ni diguna pakai...tanpa ditukar.....kalau bank lain memang aku takkan dapat buat urusan punya...contohnya nak buka akaun...hahaha...jangka hayat i/c ni kurang lebih 10 tahun, masa 'gila-gila remaja' lagi tu......hari ni khidmat dia tak diperlukan lagi....kesian pulak....banyak berjasa tu.........acctually yang boleh jadi camtu...masa aku kat kolej dulu....lupa nak buang masa cuci baju....washing machine tu....inila hasilnya......tapi dah sampai berapa negara teman aku nie...kemana saja aku pergi dia pun pergi.....

Kalau bukan sebab nak buat transaction antara country...memang aku takkan buat baru nya....dah memang degil....dah berbuih mulut orang yang sayang and ambil cakna hal aku menyuruhnya....tak diendah pun...apa yang susah sangat aku pun tak tau.....at last...di paksa rela oleh manager bank dan partner bisnes....aku buatla....ni dia...serba baru ;-


p/s :- buat pengetahuan korang....untuk pertukaran i/c baru ni memang free sekarang nie....but!!!!....tetapi jika korang ni masa umur 18 - 25 tahun tak tukar i/c akan didenda sebanyak RM 80.00....jadi tak de free nya......maksud aku jika dalam tempoh tu korang dah tukar....untuk tukar buat masa sekarang kepada i/c baru....barula free of charge!!! so, harap maklum.....


Selasa, 22 Januari 2013

Supper at Penang

Masih story pasal off day...dah puas aku berehat + tidow disebabkan off day aku hari nie.....malam tadi lebih kurang dalam jam 8 lebih aku ajak adik aku untuk pergi hilangkan boring dengan main bowling kat Kb Mall...perrgghh..bukan main bersemangat semuanya......tambah lak dah lama tak main...excited nie....huahua...dalam jam 9.15 malam sampai sana....terusla menuju ke destinasi dengan semangat nak menang sambil mendukung anak buah kesayangan aku....siapa lagi kalau bukan 'Syeefa'.......Syeefa pun nak main Bowling???......ok, dah masuk kononnya terus ke kaunter nak bayar lane......tut...tut....memang hancuss...nasib baik tak pecah meja kaunter tu.......kenapa????? sebabnya full book....9.30 ada game dari geng-geng mana entah....siot betulll......memang sakit hati tak usah cakap la.....tapi disebabkan aku nie lelaki budiman...cehh...cuba pujuk diri....saborrr!!! sekarang dah blur tak tau nak buat apa...nak pergi tempat lain tengok jam dah lewat.....so, keputusannya??? window shopping la.....tapi bukan aku...adik aku dengan bini dia.....hehe...biasala perempuan kan...tak sah nya datang Mall kalau tak berbelanja.........

Ok...dah...habis semua....disebabkan frust tak dapat apa yang aku nak, dalam kepala mencari idea untuk gantikan kepuasan aku yang belum tertunai nie....ada suggestion dari adik aku nak pergi 'karok' tapi memandangkan Syeefa pun ada sekali tak best la plak...dah lewat...kesian Syeefa....makanya,oleh sebab aku bukan sekadar 'Pengemis Cinta' malah Pecinta Makanan juga......so, plan aku....makannnn.........kalau korang nak tahu...makan pun boleh menghiburkan aku juga tau....senang kan??? hehe....apa lagi drive la mencari tempat yang best untuk melantak....cari punya cari, begitu jauh perjalanan....sampai ke Penang....gilerr betui makan punya pasal.....rela......lagi kesian Syeefa.....

dah jadi the Nanny lak aku malam nie...

Bayang kan dari Kota Bharu ke Penang jauh tu........hehe......acctually tak jauh pun nama je Penang tapi masih kat Kota Bharu...area Taman Bendahara berhampiran dengan Hyper Market Pantai Timur berhadapan dengan Marry Brown...ada warung 'Char Kuey Teow (PENANG)' baru buka....memang best....siapa yang dok Kelantan patut cuba...tak menyesal......seperti aku cakap tadi, aku nie 'Pecinta Makanan' ditambah untuk menebus keinginan aku yang terbantut tadi...aku mencekik 2 pinggan char kuey teow special....hah....puas hati aku malam nie......dia punya harga :

Kecil      :     RM 3.00
Besar     :     RM 4.00
Special   :     RM 5.50

Wah dah jadi promoter lak aku.......so, itula kisahnya 'Super at Penang'

Ummi & Walid tinggal!!!!

The 'Warung'

Nie yang special.....special ni udang je lebih....tu yang jadi spesel....
wah bukan main lagi Walid & ummi Syeefa nie...enjoy makan...

memey ramai orang....korang tepaksa tunggu untuk dapat table...sabar ye...

Nyum....nyum.....tak senonoh.....pedulikan apa orang fikir....hahaha....






Isnin, 21 Januari 2013

Jom Tambah Follower Sebanyak Yang Mampu


Salam semua....oleh sebab off day aku hari nie...rasa gatal tangan nak menerjah blog-blog yang aku follow...nak dapatkan input pe yang patut....so, dalam aku dok blogwalking tu aku dapat post dari seorang Blogger Daddy Zuki ajak join satu segmen.....................Simple And Easy......tu yang boleh aku describe kan pasal segmen ni yang dianjurkan oleh blog blogging World * Yaya.....tujuannya untuk menambah follower dan saling berkenalan antara blogger-blogger semua.......syaratnya pun begitu Simple n easy......so, jom kita join n teruskan blogwalking......

Sabtu, 19 Januari 2013

Jo Bhi Kasmein Khaayi Thi Humne - Apex & Leuniey

TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI.... TUAH MANUSIA, SIAPA YANG TAHU???

Bertuah Apex dapat Bini comel....semoga kekal hingga ke akhir hayat...





teringat plokk kisah - kisah dulu bila tengok pic nie...cehh!!!

memori oh memori...adakah ia akan tetap  jd sekadar memori???

alhamdulilah....selamat sudah Apex  & Leuniey


Mungkin cerita ni dah basi...hehe....tak pe la kan...aku sekadar tumpang berbangga dengan anak kelahiran negeri ku...lagipun member adik aku jugak nie...hehe....so...aku turut mendoakan kebahagiaan buat kedua Pengantin baru nie...