Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kaum kerabat aku

Khamis, 20 Disember 2012

Etok salai!!!

Jika di Kelantan digelar dengan nama 'etok' kat tempat lain aku xberapa pasti lak....kebetulan aku baru balik dari airport pergi book ticket petang tadi, aku drive balik melalui jalan Maktab Rendah Sains Mara Peng. Chepa Kelantan.....orang Kelantan mesti tau.....bia pun hujan rintik-rintik ada seorang makcik dengan berpayungkan payung besar (payung pasar malam)...hihi.....tergantung signboard -ETOK SALAI- hah..hujan-hujan pun ada etok...pe lagi rembatla...memang fav aku ni....rugila siapa yang tak makan satu hidupan dari adik beradik siput ni....


Tapi untuk pengetahuan pengemar-pengemar etok salai...sepanjang kajian aku...etok salai yang paling best adalah etok salai Kg.Salor.....walaupun jarak ke sana dalam 40 minit pergi dan balik dari bandar Kota Bharu (itu pun ditambah dengan jalan sesak), dah datang kempunan aku tetap pergi sana beli....so siapa-siapa yang nak try boleh la mencarinya.....gerenti menjilat jari.........aku jamin......

Lokasi "etok salai" besssttt!!!


inila "Etok Salai" yang dimaksudkan......mayb lain negeri lain namanya dan cara memasaknya.....tapi cubala......


15 ulasan:

NIA SI DRUMSTICK berkata...

wahh..ni benda baru ni..nia terjah dr blog abg nick..=) hi abg bront palarae..hihi

ahsfantasy24 berkata...

meme ambo suko make etok..
hehe tapi koho mahal loni :D

Irfa berkata...

akak pulak kalau balik kg naik flight..wajib beli kat makcik jual etok belakang stesen bas kota bharu
ada 2 gerai situ jual etok ;)

~Cik Viva~ berkata...

salam...

etak salai memang terbaik...

Eedi Aziz berkata...

Nia : eedi...bkn bront plarae...:)thanks....

ahs : mahal la harga barang naik...hahaha

irfa : tau xpe...

cik viva : mesti....terbaik punya...geranti menjilat jari...

Aku Budak Kampung berkata...

apa tu eak ??? tau siput sedut je. hihihi(malunya...)

Si Matatajam berkata...

Nampak sedap... X sure plak kat Langkawi ni ada ke tak..

Eedi Aziz berkata...

Aku Budak Kampung : dia cam remis tu...but warnanya mmg camtula...memang best kat tempat lain xsure pe nama.....

Si Matatajam : mesti de...

Areef Ibn Naim berkata...

salam,

erm, tak penah lg makan etok ni...

actually, dulu sy belajar di nilam puri kelate selama 2 thn...

klu nasi kerabu, nasi dagang, sata, budu mmg fav... cuma etok tk penah cuba lg...

Eedi Aziz berkata...

Areef Ibn Naim : salam...nilam puri??? bljr situ?...rugi la 2 tahun dok sini xtry...memey xpernah tengok ke? asal mana?

Nao Mei berkata...

thank k....follow me

Nick Nashram berkata...

sedap tu bro..cicah ngan sos menjilat jari la jawabnya..huhu

Areef Ibn Naim berkata...

ha'ah ngaji kat UM nilam puri 2 thn...

penah tgk cuma tk penah makan :)

asal johor...

Shinobi Ain berkata...

boleh dapat kan contact orang yang buat etok.nak wat shooting.boleh email saya kat nurulainb@primeworks.com.my

Eedi Aziz berkata...

@ Shinobi Ain : de bebrpa tempat yg boleh saya dapatkan.......boleh emailkan detail skit kt sy...senang nak bgtau mereka2 yg sepatutnya.....emailkn kt eedisann@gmail.com / wechat : 01115110004....thanks.....