Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kaum kerabat aku

Sabtu, 15 Disember 2012

Kedatangan yang agak Kelewatan...

15 Disember 2012...kurang lebih 15 hari lagi menjenguk tahun baru la kita semua....tetapi itu bukan permasalahannya...kedatangannya pada tahun ni agak lewat.....membuatkan kegelisahan hati buat para penduduk Malaysia di sebelah Pantai Timur...bukan apa menurut orang-orang lama jika kedatangannya tu begitu lewat takut nanti kejadian besar yang tidak diingini akan berlaku...

Sejak aku balik dari Kuala Lumpur 3 hari lepas keadaan di Kelantan makin menjadi-jadi...apa yang aku maksudkan 'Hujan'....hehe...almaklumla kan sekarang musim tengku-jo di pantai timur...kelewatannya yang membimbangkan....biasanya kalau sudah hampir tahun baru ni hujan baru tiba...alamat banjir besarla nak datang....bersiap sedialah wahai orang-orang kampung.....sama-sama kita tunggu ....harap-harap tidak... :)

Yang aku nak berkongsi petang ni bukan soal hujan tapi kedinginannya tu....membuatkan aku teringat memori saat pertama kali aku jejak kaki kat tanah Eropah...Kota London....perrhhh...sejukkk!!!..sampai je airport aku meluru keluar ke pintu utama tanpa hiraukan mak cik aku and the geng.....argghhh...fresh macam buka ice box...tak sabar aku nak meneroka kota yang masih baru bagi aku.....mak cik aku dapatkan 2 buah cab yang selama ni aku dok tengok dalam tv je...sekarang aku sendri yang jadi bos...dipandu oleh mat salleh tua menuju ke apartmen kitaorang di Fernhead Road...perjalanan mengambil masa lebih kurang 40 minit....aku menikmati permandangan tu...masuk situ...masuk sini...aku masih blur dengan jalan2 disana tetapi dah kelihatan la bangunan yang dok terpampang dalam filem-filem mat salleh...bas double decker dan sebagainya yang berkaitan....

hah...berderet dok tunggu turn nak ambil penumpang
At last sampai apartment, mak cik aku dah siap bagi dua card yang macam card bank...satunya simcard dan satu lagi kata dia pas untuk naik turun bas tanpa limit...maknanya 24 hour aku bleh naik turun n travel kemana saja disekitar kota London dengan transport yang ada logo tu.....wahh..dalam kepala aku dah terewang macam2.....

Transport For London
Dengan rasa tak sabarnya aku buat keputusan nak travel time tu juga...berbekal duit pound, camera dan sekeping card yang ada aku melangkah keluar seorang diri tanpa hiraukan mak cik aku and the geng yang dok berehat...kepenatan....

Ni aku rembat dalam google sebab aku memang xde pun map ni...
Bermulala kisah perjalanan aku 'pengemis cinta' di Kota London...menunggu di hentian bas bersama mat2 dan mek salleh entah kemana arah tujuan...tetapi alhamdulilah tempat yang pertama aku sampai ialah Marble Arch berdekatan dengan Hyde Park taman dalam bandar....sememang misi aku kesini atas dasar kerja and holiday so, aku manfaatkan sepenuhnya masa yang ada walhal...kiranya sebulan aku disini...

Hyde Park - Sempat je...bila lagi...camera kat tanah pun jadik!!
Perjalanan diteruskan...aku meneroka Hyde Park yang sememang begitu luas...macam-macam ragam dan teletah orang yang berkulit putih dan hidung mancung disini...ada yang santai dengan family...berjogging dalam kedinginan yang hampir buat lutut mengigil...ade yang bawa anjing bersiar2...realiti depan mata...tanpa hiraukan mereka aku teruskan langkah kaki cuba mencari pintu keluar selain pintu yang aku masuk tadi....dengan mata aku kompas kan pada satu bumbung bangunan yang tinggi...langkah ku semakin laju menuju kesana...nampak cam best je.....jeng..jeng...sampai jugak...rupanya itu Tugu Peringatan Albert Hall yang berhadapan dengan The Royal Albert Hall.....wah bukan main lagi...kembang hidung aku...yela bukan pe...tanpa sebarang maklumat dan bantuan sesiapa aku berjaya sampai kesini dengan kaki dan kepalaku sendiri...Dewan yang pernah menjadi tempat persembahan artis no 1 negara Dato Siti....ok what??? 

Tugu Albert Hall

Dek sebab pusing satu padang baru sekarang aku terasa penatnya...setelah siap posing ape semua...wah bukan main...excited punya pasal....tak leh nak kata apa la kan....hari pun makin mendung...yang sememangnya dah mendung dari pagi tadi aku sampai...aku buat keputusan untuk cari makan and tutup dulula kisah pengembaraan 'pengemis cinta' di hari pertama di Kota London...

p/s : cerita tiada kaitan dengan sesiapa yang hidup mahu pun mati...hanyala berkongsi cerita dan mengenang kembali kisah "Pengemis Cinta" tatkala berlalunya masa.....

to be continued..............









7 ulasan:

Wirda Amir berkata...

salam,terimakasih sudi dtg ke tmpt sy,
menariknya pengalaman saudara

Eedi Aziz berkata...

ya...sama2...thank juga...sudi2kan bertandang lagi...pengalaman yg xseberapa pun...hanya berkongsi masa yg dh berlalu...

Cik Tie@Akak berkata...

akak pun baru balik dr Kelantan,biasalah..ke Rantau Panjang..bawak anak2 waktu cuti...

Nick Nashram berkata...

wah, dah jejak kaki kat london..belom sampai lagi ni..ada jugak plan nak pegi sana..tapi kena kumpul duit dulu..huhu..terasa jugak nak rasa salji tu.

Eedi Aziz berkata...

Cik Tie@Akak : ohw...next time ke kelantan bolehla hello2...sy bleh jd travel guide akak..hihi...akak jb area mana? mak sedara saya tggl kt kulai...pengetua slh sbuah sek kt sana..

Nick Nashram : insyaallah...kawe tolong doakan bro...dok pun kita pakat kumpul geng2 blogger bt satu travel p sana...ok je...kawe jd ejen...nick pasl entri dmo yg mslh google tu...blog kawe statusnya cmner?..kawe xberapa reti sgt lg dlm bnda ni..mtk dmo tnjk ajrla klu de pe2...

محمد رازيق berkata...

syoknya bro. kawe teringin nak gi ana haa. tapi duit kena kepok2 dulu. haiihh. hehe

Eedi Aziz berkata...

حمد رازيق : thanks bro sudi menerjah....loni xpelik doh..pakej2 travel agensi banyak...xyah duit kepok2 pun...meh kita pakat gi...bulan 6 tahun depan diizinkan nak p plak...biotech? dengan TPM ko?