Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kaum kerabat aku

Selasa, 19 Februari 2013

KOTA BHARU FLYING CLUB

Assalamualaikum..........selamat malam semua...apa kabar rakan-rakan Blogger ??? Harap semuanya sihat sejahtera.......fuhh !!! bukan main lama tak sapu habuk + debu yang melekat kat wall entri 'Pengemis Cinta'.....entah apa sebabnya ??? cuba korang klik link bawah tu....aku pun de terjebak lebih kurang dengan simpton yang dimaksudkan....jiwa kacau !!! hehe........okla, sebenarnya batas waktu yang menyebabkan Pengemis Cinta menghilang dari dunia maya ni.......al maklum kita la bos....kita la kuli.....tak kerja...tak masyuk...hahaha......

hehe...dah berangan nie!!!
Berbalik pada topik kita malam ni.....KOTA BHARU FLYING CLUB.....wah macam best je kan......flying tu.....jom-jom nak kongsi....satu-satunya Flying club yang ada kat Kelantan....siapa punya ???...camner dia punya operasi ??? tu semua korang klik je kat Link aku bagi tu...nanti kan kalau cerita sini panjang berjelar pula.....so, kita kongsi setakat cerita Pengemis Cinta tentang Flying Club ni jela....hehe.....ok....awal bulan ni member lama Pak Cik aku call...just wanna say hello...kononnya dah lama tak berjumpa, tetapi rupanya ada udang disebalik mee. Sebenarnya dia nak bagitau yang dia sekarang Manager kat Flying Club tu...so, if nak join bolehla pergi menapak "katanya".....hah bermula la kisahnya...pergila aku dan Pak Cik aku melawat Club buat kali pertamanya yang terletak di Airport Kota Bharu......"ok set, next week confirm nak try flying dulu kemudiannya baru bincang dia punya TERMS & CONDITIONS" kata Pak Cik aku....aku rileks je....tak terbayang apa-apa pun...dalam hati cakap mesti nak ajak Abang sepupu aku yang Pilot kat Singapore nie.....tut-tut...memang betul Pak Cik aku call anak dia yang kat Singapore ajak fly next week.......


dah memang kerja aku...snap je
fasiliti...cam2 bilik ade....untuk belajar semua tentang penerbangan
kadet2 yang telah bejaya
simulator
Sampai hari yang nak fly tu 2/2/2013 -Sabtu, Abang sepupu aku tu tiba hari jumaat sehari sebelum dari Singapore kat Kota Bharu...aku pun di ajak sekali fly pada hari tu.....tak de la rasa apa yang special pun aku rasa saat dan tika tu...yela just fly...cuma yang bezanya nie pesawat kecil je jika nak dibandingkan dengan pesawat komersil....just pergi jela.....11:00AM kitaorang dah terpacak kat Club seperti yang dijanjikan......so, manager just bagi sikit penerangan jela sebab yang fly sekali gan kitaorng tu Abang sepupu aku...dah memang Pilot....aku just say "yes" je...hahaha.....ok lepas tu kitaorang kena dapatkan pass penerbangan juga kat balai penerbangan airport utama and then barula menuju ke hangar dimana student-student bakal Pilot dok tranning (ASIA PACIFIC FLIGHT TRAINING).....langkah masuk je sana perasaan aku mula jadi Xcited!!! hah mana taknya nampak pesawat tersusun kat lapangan.....wahh ini sudah bagus.......dah berangan sekejap...jadi Pilot pun best ni.....kat base tu de sedikit lagi taklimat tetang pesawat dan 'route' yang kita orang akan fly nanti.....maksud aku jalanla kalau bawa kereta....so, route kitaorang nanti akan fly dari Airport Kota Bharu - Pulau Perhentian - Pulau Redang - Kuala Terengganu -Besut - Kota Bharu. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 setengah jam.....mengikut Instructor pula, biasanya untuk dapatkan lisen nanti paling kurang satu setiap kali penerbangan harus buat 3 kali touch down sebelum mendarat sepenuhnya di base....aku pun masih tak berapa faham....dengar dulu....sekarang perasaan dah bertukar jadi Xcited giler nak fly....

mana pilihan mu?
intercooler turbo tu
hangar
11:45 pagi - Aku, Pak cik, Abang sepupu dan seorang Instructor dah masuk pesawat.....disebabkan aku ni penumpang so duduk kat seat penumpang la dengan Pak cik aku....Abang sepupu aku kat depan dengan Instructor.....sebelum tu ada pesanan dari Pak cik aku, katanya "cuba perhati betul-betul apa benda yang diaorang buat, tengok dengan teliti disepanjang penerbangan nanti"....aku just say...OK......dorang kat depan dah mulakan prosedur....hidupkan enjin pesawat....check semua yang patut mengikut satu buku panduan yang tertulis macam-macam.....headset dah terlekat kat kepala aku...so, segala perbualan dalam pesawat tu kita boleh dengar....buat pertama kalinya aku mendengar segala perbualan prosedur penerbangan diantara Pilot dan Co-Pilot dan Menara Kawalan.....wah memang sistematik dan menarik bagi aku...selama ni dok tengok Tv je kan....12:00PM we re ready to TAKE OFF.........vroommmmm !!!!! hah masa nie la datang gayat aku sikit...hehe mengaku.....mana taknya....1st time naik pesawat 4 penumpang...kecil wehhh....bila kat udara...dah la masa take off tu terhuyung-hayang, terbuai-buai cam nak jatuh pun ada.....itu semua disebabkan tekanan angin dan pesawat ringan....itu sebenarnya perkara biasa kata Pilot....so, dont Worry....untuk pengetahuan korang....pesawat ringan ni tak de air-con, huh mampus... panas berpeluhla jawabnya.....tetapi taksiran aku salah belaka....semakin tinggi kita fly....sejuk macam ais batu walaupun cuaca panas....ala macam kita daki gunung, kan puncak gunung tu dingin je walaupun keadaan tak hujan...so sama la situasi kat sini...pendakian diteruskan hingga ke paras 2500 kaki dari aras laut.....macam mana aku tahu ??? kan headset tu masih terletak kat kepala aku...sememangnya kempat-empat antara kitaorang boleh berhubung dengan benda tu la....so, setiap peyampaian dari menara kawalan juga aku boleh dengar.......cara melaporkan kedudukan dan sebagainya....setiap perubahan ketinggian juga harus dilaporkan dari masa kesemasa...memang enjoy dapat learning sesuatu yang baru nie....tanpa disedari perjalanan dah hampir melintasi Pulau Perhentian....so, hari ni aku dapat lihat view Kampungku dari sudut pandangan berbeza....begitu indah sekali..............kemudiannya perjalanan diteruskan ke Pulau Redang menuju ke Kuala Terengganu dan kembali ke Kota Bharu......keseluruhan masa perjalanan yang diambil 1jam 30 minit dengan kejaluan lebih kurang 150Km/j......satu pengalaman yang amat menarik.....tetapi sepanjang perjalanan tadi Pak Cik aku dan abang sepupu tak habis-habis dok berpesan supaya perhati setiap langkah dan cara semasa pernerbangan hingga kitaorang kembali mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Kota Bharu........aku seperti juga dari awal......OK...OK...OK.....haha.......1:45PM, dah mendarat kembali kat base, semua memandang aku dan bertanya..."so, how ur flying ???" ketiga-tiga tanya soalan sama......terfikir juga dari tadi tak sudah-sudah dok pesan kat aku now tanya soalan cam gitu lak....cam la aku ni tak pernah fly.....apa la dorang nie...................

semua ade...satu je aku tahu...altitud meter....
ok...we re ready to take off!!!!

Perhentian Island
Redang Island
mencari arah tujuan......
pose je.....
landing time....
Ok jom balik Club, kata Pakcik aku kat Manager yang dok menunggu kat base.......bergerak la kitaorang kesana....."Eedi bawa sini IC"...aku bagi jela kan kat manager....nampak dia amik kan borang dan tulis segala maklumat....dengan tersenyum Pak Cik aku dengan abang sepupu memandang aku dan berkata "Eedi, uncle nak eedi join club ni and amik lisen untuk Private Pilot Licences Course (PPL).....hal lain uncle settle"....hah !!!! biar betul??? patut la dari tadi dok pesan macam-macam....itu dan ini......tapi aku takde la espect semua ni................ Pak cik aku nak aku join....aku ingatkan dia sendiri yang nak join.........wooooooooo.......... pepun dah xcited gilerrrrrrrr nie....aku just belajar...semuanya ditanggung beres......hahaha....siapa tak mahu........belajar bawa kapal terbang tu.......................Alhamdulilah......kalau ade rezeki dapat satu lisen baru....best juga.....kenderaan darat, laut semua aku boleh belasah....tak sangka pula kat udara pun aku boleh try......amin...............tapi kan itula nak dijadikan cerita sampai hari nie pun tak pergi kelas lagi disebabkan sibuk dengan kerja...outstation dan yang bersangkutan dengannya...yuran semua dah bayar....buka ratus-ratus tapi riban-riban tu.....bilala agaknya nak penuh aku punya time penerbangan.........lambat lagi la nak lulus........hahahahaha.......


ours Captain today...Capt. Erizemen
future Pilot....capt. EEDI.....haha.....
Sampai sini dulu untuk entri kali nie......dapat sama-sama kita kongsi serba sedikit pengalaman baru....nite semua.....mimpi yang indah.....


17 ulasan:

Annyss Aleeya berkata...

untungla dapat naik pesawat. kehkeh.

Irfa berkata...

oh bakal pilot ni ;)
kalau kapal terbang biasa tu biasa la naik tp kapal kecit ni x penah la pulak

harap2 kamu berjaya jd pilot
boleh la akak mintak duk kat cockpit.hehe

Rahmad Mat berkata...

waw..berflying2..hehe

Iyraa Cariyno berkata...

anda di tag

http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/01/segmen-who-is-lucky-one-by-hanna-kk.html

Eedi Aziz berkata...

irfa ; boleh apa salahnya...cakap je nk p mn....hehe

Wirda Amir berkata...

salam eedi...

wahhhh...gaya hidup yg menarik sgt nih...

Etuza Ezawarna berkata...

tahniah banyak fly..menyeronokkan tu...ok link blog anda ya

Seneorita Baharin berkata...

wahhhh bestnyaaaaa ber"fly"ing...... :D heee

Hafizah Elmasry berkata...

syoknyaaaa. jeles.

timm_bill berkata...

wa, teringin3,,nak jugak amek lesen tuh..wlaupun lesen keta x lepas g..=..="

JUK DIN berkata...

salam. bape kena byr kalu nak naik flight ni? mcm best je...

★MaRiBeL★ berkata...

╔═╗──────────╔═╗──╔╦═╦╗───╔╗
║╬╠══╦═╦╦╗╔╦╗║╬╠══╬╣═╣╚╦═╦╝║
║║║║║║╬║╔╝║║║║║║║║║╠═║╔╣╬║╬║
╚╩╩╩╩╩═╩╝─╠╗║╚╩╩╩╩╩╩═╩═╩╩╩═╝
──────────╚═╝───────────────·♥·MaRiBeL·♥·

Eedi Aziz berkata...

thanks u semua yg sudi manapak di entri pengemis cinta....disebbakn kesibukan kerja tak sempat u mnjenguk dn mngomen korang semua....anyways....hope sntiasa setia utk entri pengemis cinta...thank u very2 much.....

Nick Nashram berkata...

syok bro kalo jadi pilot ni..
orang pandang kita pun semacam je..huhu
awek pun kejap je boleh dapat.

Eedi Aziz berkata...

ala peivate pilot nick....bkn komersil...kite2 je...soal awek tu yg susah....yg ada pun xnak kt kite....haha...


juk din : sekali fly...1hour rm750....tmabahan stiap stgh jam rm350...klu amik PPL course RM33k

★MaRiBeL★ berkata...

───▄▀▀▀▄▄▄▄▄▄▄▀▀▀▄─▄▀▀▄▀▀▄ .
───█░▓░░░░░░░░░▓░█─▀▄───▄▀ .
────█░░█░░░░░█░░█────▀▄▀──.
─▄▄──█░░░▀█▀░░░█──▄▄─░█▀▀ █
█░░█─▀▄░█▄▄▄█░▄▀─█░░█░█─█ █

★MaRiBeL★

Eedi Aziz berkata...

thanks semua....